Onvervalst genieten in Sicilië

Afgelopen mei had ik het geluk dat ik twee weken lang mocht vertoeven op een eiland dat al heel lang met stip bovenaan mijn wishlist stond: Sicilië! En oh boy, wat was het heerlijk. Het eiland was alles waar ik hoopte en meer. Waar ik in Oost Sicilië het allerlekkerst heb gegeten en geslapen vertel ik je hier alsmede welke dorpjes absoluut een bezoek waard zijn en welke je beter kunt mijden als je net als ik niet van tourist traps houdt.

Hoe kom je er?

Ik vloog rechtstreeks op Catania vanuit Amsterdam met Transavia. Twee maanden eerder boekte ik een retourticket voor zo’n 350 euro, een prima prijs dus. Op Catania Airport stond de via Sunnycars geboekte Toyota Aigo al voor ons klaar. Mocht je nog denken dat je in een stoere grote cabrio het eiland over wil cruisen: doe het niet. Een klein autootje is echt veel handiger in de superkrappe straten van de dorpjes waar je in terecht zult komen en deze kun je altijd ergens kwijt. Bovendien heb je de airco echt nodig.

Overnachten bij de locals

Wij sliepen de eerste vier nachten van ons verblijf op het eiland in een tot stylish appartement verbouwde wijnkelder op het landgoed van een wijnboer met prachtig uitzicht op zee. Ergens op de weg tussen Catania en Taormina tref je het piepkleine dorp Carruba-san Leonardello waar dit onderkomen is gevestigd. Als je het leuk vindt om iets mee te krijgen van hoe de Sicilianen leven, kan ik je deze plek echt aanbevelen. Het huis heeft geen zwembad, maar als je met je eigen auto bent, zit je voordat je het weet ergens met je voeten in het zand. En Luigi en Perla, de eigenaren, zijn supervriendelijk en gastvrij en kunnen je voorzien van goede tips.

Boeken doe je via Airbnb:

https://www.airbnb.nl/rooms/5579325

Een andere prachtige plek waar je vast heerlijk kunt slapen aan de voet van de Etna is boutiquehotel Monaci delle Terre Nerre (https://www.monacidelleterrenere.it). Mocht je net als wij aan de late kant zijn met reserveren en alleen nog de dure suites treffen, dan kun je hier trouwens ook heerlijk lunchen in de prachtige tuin en de rest van de middag chillen aan het zwembad. Echt doen, het is een super rustgevende plek!

Lunchen aan zee

 Op een zondag besloten wij naar het stadje Acireale te rijden voor wat sightseeën en een lunch. In Acrireale zelf was echter geen parkeerplaats te vinden, dus we belandden uiteindelijk in het naastgelegen piepkleine vissersdorp Santa Maria La Scala en wat een lucky find was dat. Doe net als wij en parkeer je auto ergens beneden aan de boulevard. Wandel vervolgens naar de Via Scalo Grande en plof tussen de Italiaanse families neer bij een van de twee leuke restaurants, Trattoria Scalo Grande en Trattoria La Grotta (https://www.ristorantelagrotta.info). Ze hebben allebei een groot terras met een fenomenaal uitzicht op zee. Bestel vervolgens een koude witte wijn en een pasta vongole en je zondag kan niet meer stuk!

Wij lunchten ook superlekker bij beachclub Romantica (http://www.lidolaromantica.it/stabilimento/il-ristorante/) toen wij een stranddagje deden in Giardini Naxos, vlakbij Taormina. Ik at daar heerlijke gevulde visravioli en ook de pizza’s smaakten hier erg goed. Hoewel Isola Bella het meest fotogenieke en gehypte strand is van Taormina, biedt het lange zandstrand van Giardini Naxos volop ligbedden en eettentjes en loop er je veel gemakkelijker de zee in. Ga dus zeker een dag hier chillen.

Dinner and Drinks

Op Sicilië kan het qua lekker eten en drinken bijna niet misgaan. Ik heb werkelijk nergens gezeten waar het eten niet overheerlijk was en de wijn niet precies net zo lekker smaakte als je zou verwachten. Maar ik heb natuurlijk wel mijn favoriete adresjes: hier komen ze.

Vooral in de steden van Sicilië bevinden zich de leukste wijnbars. Wij ontdekten in Riposto het geweldige Glass (https://www.facebook.com/glassdrinkbuylearn/?fref=tag). Je drinkt hier niet alleen fantastische wijnen, ze hebben er ook ontzettend lekker eten en de eigenaresse denkt graag met je mee over wat ze in je glas schenkt. Dit tentje is echt de moeite van het omrijden waard.

Vlakbij ons logeeradres ontdekten wij ook Aquapazza in Santa Tecla (http://www.ristorantelapolena.it/acquapazza/), een restaurant op een prachtige locatie aan zee dat niet onderdoet voor een gemiddelde Michelinsterren-zaak. Wat hebben we hier lekker gegeten zeg. En als er alleen maar locals de zaak binnenlopen, weet je ook dat je goed zit. Mijn voorgerecht van het huis bestond uit zo’n vijf borden met het overheerlijkste seafood, waardoor ik me wel een beetje zorgen begon te maken of ik mijn hoofdgerecht nog op zou kunnen. Maar alles was zo lekker dat ik gewoon door heb gegeten. Reserveren is hier wel aan te raden.

Taormina: must see

Taormina is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de oostkust, het wordt ook wel het Saint Tropez van Sicilië genoemd, en dat merk je meteen als je het dorp binnen rijdt. Het vinden van een parkeerplaats is een hele opgave. Tijdens ons bezoek blijkt waarom: het jaarlijkse food- en wine-festival Cibo Nostrum is in het stadje neergestreken (https://cibonostrum.eu/). Als we de stad binnenlopen via de oude toegangspoort  weten we niet wat we zien: de Corso Umberto staat helemaal vol met meer dan 150 food en wine stands en maar liefst 1.000 koks. We kopen een polsbandje voor zo’n 40 euro per persoon waardoor we ons de hele avond tegoed mogen doen aan de hapjes en drankjes die de stands te bieden hebben.

Ik vond het echt een geweldige ervaring. Het festival wordt ook goed bezocht door de locals, dus je kijkt je ogen uit, iedereen ziet er prachtig uit. Als je in mei op Sicilië bent, hou dan de aankondigen over dit foodfestival in de gaten, het is een jaarlijks terugkerend evenement.

Etna

Voordat we doorreizen naar de zuidkant van het eiland, besluiten we nog een bezoek te brengen aan de Etna. Voor veel mensen het hoogtepunt van een Sicilië-reis, maar ons viel het eerlijk gezegd een beetje tegen. Met je eigen auto kan je de berg oprijden tot aan de kabelbaan bij Etna Sud. Dit is op zich een prachtige tocht waarbij je het landschap ziet veranderen hoe hoger je komt. Boven aan gekomen kun je parkeren en moet je een kaartje kopen van 35 euro per persoon om met de kabelbaan tot 2500 meter hoogte te gaan. Eenmaal uit de kabelbaan kun je ervoor kiezen om je met een jeep verder te laten vervoeren en vervolgens kun je met een gids rond de krater wandelen, maar hier hangt uiteraard ook weer een prijskaartje aan. Wij besluiten het gezien de drukte bij het kabelstation het hierbij te laten en keren terug naar het dal voor een lazy lunch. Als je wel voor de volledige Etna experience wil gaan, kies dan een heldere dag uit!