Europe’s best kept secret: de Azoren – Faial (part 2)

Na een eerste voortreffelijke kennismaking met de Azoren op São Miguel (zie hiervoor mijn eerdere blog) brengt een korte binnenlandse vlucht ons naar Faial, de hotspot voor internationale zeilers die vanaf de Caraïben westwaarts varen. Van alle eilanden op de Azoren heeft dit eiland echt ons hart gestolen. Waarom dat zo is, zal ik je in dit blog vertellen.

Hoe kom je er?

Wij pakten een propellervliegtuigje van Azores Airlines dat ons in zo’n 45 minuten van São Miguel naar Faial bracht. Als je net zoals wij van plan bent meerdere eilanden te bezoeken, is het aan te raden alle binnenlandse vluchten in één keer te boeken via https://www.azoresairlines.pt, je spaart daarmee namelijk geld uit.

Op het vliegveld van Horta staat onze volgende huurauto van Ilha Verde Rent a Car (https://www.ilhaverde.com/pt/) al op ons te wachten, waarmee we direct naar het geboekte vakantiehuis rijden.

Slapen in Varadouro

Het gebied rond Varadouro staat bekend om zijn bijzondere microklimaat. In de jaren 30-40 van de vorige eeuw was hier een thermaal centrum dat goed bekend stond om zijn behandeling van huidaandoeningen. Het moest echter in 1998 de deuren sluiten door problemen met de watertoevoer uit de minerale bron, maar dat maakt het bezoeken van de baai er niet minder de moeite waard om. Veel Amerikanen hebben hier een vakantiehuis en wij snappen wel waarom! Wij boekten hier via AirBNB een geweldig appartement, Casa Tia Elisa, met uitzicht op zee. Absoluut een aanrader!

 

De rotsbaden van Varadouro zijn erg goed bekend op het eiland en liggen op slechts een steenworp afstand van het vakantiehuis. Wij hebben er gretig gebruik van gemaakt en namen hier elke dag een frisse duik.


Horta

Horta is de hoofdstad van het eiland en is een levendig plaatsje waar het Azoriaanse parlement zetelt. De hoofdstraat met winkels, kerken en musea loopt van de markt naar de marina. Langs de Cais de Santa Cruz strekt zich de jachthaven uit. Sinds het einde van de 19de eeuw is het onder zeevaarders het gebruik om een klein of groot kunstwerk in de haven van Horta achter te laten. Tegenwoordig zijn het vooral de opvarenden van privézeilschepen en jachten die langs de Azoren komen en aanleggen voor bevoorrading en reparaties. Hun creatieve uitspattingen hebben geleid tot de grootste collectie van maritieme schilderingen ter wereld waar je lekker langs kunt slenteren.

 

Daarna kun je uitrusten op het terras van Peter Café Sport, een zeer bekende bar in Horta. De bar is sinds vier generaties in het bezit van één familie. Je kunt hier lekker eten en drinken, maar het café biedt ook een Poste Restante-service voor de zeelieden en via het café wordt nog altijd bemanning gerekruteerd. http://www.petercafesport.com/pcs/index.php

Ook leuk is Porto Pim, Horta’s oorspronkelijke natuurlijke haven en het domein van de vroegere walvisvaarders. Langs de kade van Porto Pim staat de 16de-eeuwse vestigingspoort nog prominent overeind en je treft hier fijne terrasjes van leuke restaurants langs een hellende kade waar je het eilandleven aan je voorbij ziet trekken. Ook leuk in deze baai is het strand dat door de locals druk wordt bezocht.

Must do: vulcão dos Capelinhos

Een relatief recente vulkaanuitbarsting in 1957 die maar liefst dertien maanden duurde liet diepe sporen achter in het landschap van Faial. Rond de vulkaan Capelinhos ligt nog altijd een maanlandschap vol zwarte brokken en grijs stof. De oude vuurtoren staat er nog en maakt nu onderdeel uit van het informatiecentrum van Capelinhos dat zeker een bezoekje waard is. Alleen het gebouw zelf is al behoorlijk indrukwekkend.

 

In het informatiecentrum leer je van alles over de geologische geschiedenis van de Azoren en over vulkaanuitbarstingen. Via verschillende expositiegangen kom je vanzelf in de oude vuurtoren terecht die je kunt beklimmen. Ter hoogte van de eerste verdieping kun je naar buiten en heb je prachtig uitzicht op de nieuwe vulkaankrater.  

Walvisspotten

Een andere must do op Faial is een walvistocht. De periode mei-oktober is ideaal voor het spotten van walvissen en andere zeezoogdieren. Wij boekten een tocht bij Naturalist, een bedrijfje dat gevestigd is in de haven van Horta en wordt gerund door maritiem biologen van de universiteit van Lissabon. Ze varen alleen uit als ze zeker zijn dat er iets te zien is en hebben ontzettend veel kennis van de walvissen, vogels en andere flora en fauna. Hoewel de zee tijdens onze tocht behoorlijk ruig was, zou ik je een tochtje zeker aanraden, een bezoek aan Faial is niet compleet zonder.

Caldeira

De groene vulkaankrater in het centrum van het eiland is een autoritje waard. De weg er naartoe is prachtig! Een looptunnel voert dwars door de kraterwand naar een plateau met zicht op het binnenste van 2000 meter brede Caldeira, spectaculair. Wie de 400 meter diepe bodem van de krater wil betreden moet dat met begeleiding doen, omdat het beschermd gebied betreft.

Eten en drinken op Faial

Hoewel je in Horta nog een behoorlijke keuze aan eetgelegenheden hebt in vergelijking met elders op het eiland, is de keuze al aanzienlijk minder dan op São Migue. Wij aten super in Principe Gastro Bar, gelegen aan de Estrada Principe Alberto do Monaco in Horta. Hele bijzondere gerechten voor een zeer redelijke prijs en een vriendelijke bediening, wat wil je nog meer? https://www.facebook.com/gastronomicprincipe/

Ook leuk is een bezoek aan Restaurante O Esconderijo, gelegen op een idyllische plek in het centrum van Cedros met een bijzondere binnentuin. Je kunt hier alleen terecht met een reservering. Eigenaar Hans maakt hier met veel toewijding en lokale producten een heerlijk vegetarisch verrassingsmenu voor je klaar. Een welkome afwisseling als je de aardappelen en vleesgerechten die de Azoren kenmerken een beetje zat bent. https://www.facebook.com/O-Esconderijo-266248086762118/

In de buurt van ons vakantiehuisje aten wij bij restaurant Bela Vista. Het ziet er van de buitenkant niet erg aanlokkelijk uit, maar het werd aangeraden door de verhuurder en, zoals de naam al doet vermoeden, is het uitzicht er mooi en de lokale kaart goed. De vis was supervers en de bediening vriendelijk.

Next destination: Flores!